Rauta auttaa jaksamaan ja tuo energiaa*!
Ruokavaliolla ja elämäntavoilla jokainen voi paljolti itse vaikuttaa siihen, pysyykö terveenä ja tunteeko itsensä virkeäksi. Monipuolinen ruokavalio sekä liikunta, ulkoilu ja riittävän pitkä yöuni ovat terveyden tukipilareita.
RUOKAVALION MERKITYS
Elimistö itse ei kykene tuottamaan rautaa, vaan menetetty rauta on saatava ravinnosta. Rautaa saa monista ruoka-aineista, kuten punaisesta lihasta, maksasta ja tummista lehtivihanneksista. Hyviä raudanlähteitä ovat myös palkokasvit, täysjyväviljat, pähkinät ja siemenet. Kasviperäinen rauta imeytyy heikommin, minkä vuoksi erityisesti kasvis- tai erikoisruokavaliota noudattavien kannattaa kiinnittää saantiin huomiota. Rautaa sisältävien ruokien kanssa kannattaa nauttia esim. marjoja tai sitrushedelmiä, joiden sisältämä C-vitamiini edistää raudan imeytymistä.
MONENLAISTA RAUTAA
Elimistön kyky käyttää ruoan rautaa eri toimintoihin riippuu raudan kemiallisesta muodosta. Rauta esiintyy ruoassa ja elimistössä kaksiarvoisena hemirautana (Fe2+) ja kolmiarvoisena ei-hemirautana (Fe3+). Hemirauta imeytyy tehokkaammin kuin ei-hemirauta, ja sen imeytyminen paranee entisestään, jos se on orgaanisessa muodossa.
*Rauta edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.